Maavoimat vastaavat valtakunnan maa-alueiden puolustamisesta.

Maavoimien koiratoiminta

Sotakoiratoiminta on levittäytynyt lähes kaikkiin sen toimiviin joukko-osastoihin ja toimipisteisiin. Pääasiassa sotakoirat työskentelevät vartiostostoissa sotilaspoliisipartioiden arvokkaana apuna ja työtovereina. Näiden koirien pääasiallinen tehtävä on varmistaa sotilaskohteiden turvallisuus ja mm. ehkäistä huumausaineiden päätyminen varuskunta-alueille Osa näistä koirista on myös suojelukoulutettuja ja ne kykenevät puolustamaan partiota tarvittaessa.

Lisäksi maavoimien joukko-osastoista Tykistöprikaati Niinisalossa ja Kainuunprikaati Kajaanissa antavat varusmiehille koulutusta sotakoirien ohjaamisesta. Näistä yksiköistä valmistuu reserviin sotakoiranohjaajia.

Sotakoirien kriisiajan tehtäviin kuuluu mm. vihollisen joukkojen jäljittäminen, sekä näiden asettamien räjähteiden pajastaminen. Rauhan aikana maavoimien sotakoirat työskentelevät tarvittaessa eri viranomaisten apuna.